Show simple item record

dc.contributor.advisorSmit, J. D.
dc.contributor.advisorSmit, P.
dc.contributor.advisorMcDonald, Katie
dc.contributor.authorNeethling, Ivan
dc.date.accessioned2021-01-13T09:48:35Z
dc.date.available2021-01-13T09:48:35Z
dc.date.issued2019-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11660/10911
dc.description.abstractThis design dissertation proposes Aquifer Recharge Pavilion on the site currently known as Zoo Park. Situated in the central business district and heart of Windhoek, Namibia. Located on the corner of Independence avenue and Fidel Castro street, it is surrounded by several German colonial era structures and contemporary major financial institutions. Zoo Park hosts a history spanning 130 years and was found around the natural spring and wetlands which lies on a fault line exposing the underlying aquifer to the surface. The water source has been closed off and the park has become dilapidated and under used. The project aims to achieve several objectives, with ancillary goals resulting from their implementation- On a functional level the project aims to rejuvenate the natural spring and underlying aquifer, through the ‘Managed Aquifer Recharge Scheme’. (A process of storing excess water in the underground aquifers). To use the spring as the source for the park’s rejuvenation and bring the recreational element back into the city, while exposing the subterranean spaces through the scarring of the landscape to become the anchor that facilitates the connection of other nearby public spaces with one another, as the pavilion is ideally located to branch out into the surrounding public circulation walkways. Encouraging pedestrian movement in the city and towards the park. To act as an educational space for the public, with the focus on water use and storage which also provides the necessities for public occupation of the pavilion, such as ablutions, seating and resting spaces with water outlets and dining points:Establish the technicality behind changing the aquifers to into storage units for surface and dam water, to assist in alleviating the persistent water crisis faced by the city. These elements culminate in a hybrid expression of functional, recreational, educational and landscape designs tied to-gether around the premise of preservation and expression of water which drives the typology, mor-phology and tectonics of the pavilion.en_ZA
dc.language.isoenen_ZA
dc.publisherUniversity of the Free Stateen_ZA
dc.subjectDissertation (M.Arch. (Architecture))--University of the Free State, 2019en_ZA
dc.subjectAquifer Recharge Pavilion - Windhoeken_ZA
dc.subjectDepartment of Water Affairs - Windhoeken_ZA
dc.subjectHistory - Zoo Park - Windhoeken_ZA
dc.titleZoo Park Aquifer Recharge Pavilionen_ZA
dc.typeDissertationen_ZA
dc.rights.holderUniversity of the Free Stateen_ZA


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record