Die toevoer van beeste en die gehalte van karkasse uit 'n vleisproduksie oogpunt by die Bloemfonteinse slagpale - Theunissen, Rudolf Johannes (University of the Free State, 1979)
1. Ondersoek is ingestel na die toevoer van slagdiere en die gehalte van die karkasse by die Bloemfonteinse slagpale. 2. Die doel van die studie was om ondersoek in te stel na die tipes diere wat geslag word en gehalte van die karkasse wat aan die verbruiker gebied word. 3. Verskeie gegewens is van elke karkas wat in die studie gebruik is, ingesamel en statisties ontleed. 4. Resultate het aangedui dat baie diere op 'n ongewisselde ouderdom geslag word en lae grade behaal. 5. Te veelosse word op h hoë ouderdom (agttand) geslag en waarvan die eetbaarheidseienskappe laag is. 6 'n Ongewenste verhouding van 2:1 tussen manlike en vroulike diere dui op swak bestuur op plase, met lae kalfpersentasies as een van die vernaamste probleme. 7. Karkasse wat hoë grade behaal het, was deurgaans beter daaraan toe sover dit eienSkappe wat op gevleisdheid betrekking het betref. 8. Resultate dui aan dat die graderingstelsel doeltreffend funksioneer en toegepas word. 7. Verwantskappe tussen eienskappe wat verkry is, dui aan dat karkasmassa die mees akkurate maatstaf is om karkassamestelling te evalueer. 10. Kneusings het h onbeduidende rol gespeel, maar dit is hoofsaaklik weens die kort afstande wat diere vervoer is. 11. Duidelike prysverskille kom tussen die verskillende grade voor veral binne verskillende ouderdomsgroepe. 12. Die Bloemfonteinse verbruiker word voorsien van 'n klein hoeveelheid karkasse, van goeie gehalte met goeie eetbaarheidseienskappe. 'n Oormaat karkasse van jong diere wat lae grade behaal en ouer diere wat hoê grade behaal, maar waarvan die eetbaarheidseienskappe reeds afneem maak die balans van die beesvleis wat voorsien word uit.
Dissertation (M.Sc.Agric. (Animal, Wildlife and Grassland Sciences))--University of the Free State, 1979
Keywords: Meat -- Quality; Slaughtering and slaughter houses -- South Africa -- Bloemfontein